П`ятниця, 29.03.2024, 00:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Фото
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Грудень » 29 » Встановлення і відкриття оригінальних меморіальних таблиць
09:08
Встановлення і відкриття оригінальних меморіальних таблиць
Владика Йосафат ГовераУ неділю Праотців 27.12.2009 р. до нас приїхав Екзарх Владика Йосафат. Після освячення нашого храму минув місяць і ми знову мали щастя брати участь в Архиєрейській Божественній Літургії. Для нас Архиєрейська Літургія має особливе значення, бо кожного разу як править Владика у його особі уприсутнюється Архиєрейське служіння нашого Блаженного Миколая Чарнецького, тут у його престольному місті Ковелі.
 
Владика приїхав до нас, щоб поблагословити парафіян і душпастирів перед Новим Роком та Різдвом. Також приїхав привітати нашого ігумена з іменинами – вчора був день небесного покровителя – мученика Євгенія.
 
Після Літургії Владика привітав отця Євгена побажав плідної праці на ниві Господній і монашій, духовного зросту у Божій благодаті і многая літ. Привітала отця від імені парафіян наша поетеса пані Ольга Полухтович своїм віршом.
 
Опісля Владика з отцями Полікарпом, з римо-католицької парафії та отцем ігуменом Терентієм, ЧСВВ із Володимира–Волинського відкрили меморіальні таблиці Блаженного Миколая Чарнецького та Єпископа Арсенія Глувневського. Камяні таблиці встановили у храмі, в притворі, ліворуч та праворуч. Плита блаж. Миколая Чарнецького знаходилася на його могилі на Личаківськім цвинтарі у Львові. Після проголошення Блаженним, мощі Миколая Чарнецького були перенесені до храму св. Йосафата по вул. Замарстинівській у Львові. Плита з написом: «о. Николай Чарнецький, 12.12.1884-2.4. 1959. Вічна йому память» більше сорока років знаходилася на могилі нашого Блаженного, її бачили міліони вірних, які приходили на цвинтар до Миколая Чарнецького молитися і просити його помочі, отримували від нього різні чуда, зараз приміщена і знаходиться у нашому храмі. Парафіяни і всі вірні, які з вірою прикладатимуться до неї і проситимуть блаж. Миколая заступництва будуть, як і колись, отримувати від нього чудесну допомогу. Ця плита для нас є дуже цінною реліквією, у першому ступені, і знаменно, що в часі святкування ювілею 50-ліття його переставлення до Неба вона є тут з нами. Коли дивишся на цей напис молитовно стоячи тут у храмі то роздумуєш про повернення Єпископа Миколая на місце його праці і відчуваєш особливу близкість Блаженного. «Боже він повернувся і живе серед нас волинян, ковельчан і далі працює для нашого спасіння. Яке дивне Боже Провидіння, чудні діла твої Господи, слава Тобі».
 
Друга камяна плита має такий напис: «тут похований Арсеній Глувневський, єпископ Берестейський, коадютор володимирського єпископства, помер 1978 р 5 квітня». Це унікальна знахідка для нашої Церкви. Ця надмогильна плита є могутнім свідченням присутності нашої Церкви тут на Волині. Як сказав Владика, що це є великим свідченням того, що греко-католицька церка на Волині не є чужа, що ми прийшли і розвиваємо ту працю, яка в силу історичних обставин колись була знищена.
 
п. Анатолій СулікСвоє слово сказав також пан Анатолій Сулік, ковельчанин, краєзнавець, який і віднашов цю плиту в чудесний спосіб, на цвинтарі у Голобах.
 
Ми також знаємо, що у Голобах працювали наші отці перед війною і там існувала сильна українська греко-католицька парафія і була церква.
 
В цих подіях, які нам являє Господь ми бачимо історичну тяглість нашої церкви на Волині від святого Володимира Великого. Після укладення Берестейського поєднання Київської Митрополії із Вселенською Церквою працювали наші Єпископи, священники, монахи та монахині. У ці важкі часи Церква розвивала народ духовно, культурно і національно, в любові до своєї Батьківщини і народу. Після знищення Церкви у 18 столітті працю відновлював наш блаж. Миколай Чарнецький із співбратами Редемптористами. Згодом після комуністичного переслідування працю відновлює і розвиває наш теперішній Екзарх Луцький Владика Йосафат Говера. Бачимо чітку історичну лінію апастольскості і живучості Церкви.
 
Ось таке гарне свято ми мали у неділю 27 грудня і за всі ці події ми щиро вдячні Господеві.
Тепер готуємося до передріздвяних реколекцій, які проводитимуться 1,2,3 січня 2010 року і до Різдвяних Свят.
Переглядів: 2262 | Додав: Церква | Рейтинг: 5.0/1