П`ятниця, 29.03.2024, 02:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Фото
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Березень » 21 » Служба Матері Божій Неустанної Помочі
20:20
Служба Матері Божій Неустанної Помочі
Попередньо ми подали історію образу Матері Божої Неустанної Помочі -  званого Тернопільським. Зараз подаємо текст Служби МБНП написаний в період малювання цієї ікони. В той самий час коли іконописець творив лик Богородиці з Дитятком наш співбрат укладав Службу МБНП із творів наших отців, зокрема отця Романа Бахталовського.

У тексті служби подані не тільки добре знану історію походження ікони МБНП але і особливі прикмети Небесної Неньки, які як богословя Її душі та материнського неустанного заступництва простою одночасно літургічною мовою відкривають перед нами таїнство Богородиці.

«Вибрана Владичице і джерело Божої ласки» - в Пресвятій Діві Марії нам потрібно черпати, як з джерела Божу благодать - непорочну Любов, щоби, за словами св. Альфонса, прикметами наших чеснот дорівнювати своїй Матері.

В стихирах ми зустрічаємо вдалий поворот з думок про історію та богословію, до думок про місію Богородиці в нашому українському народі. Цю місію Діва Марія здійснювала і здійснює через проповідників богоносців іменем Відкупляни, яке, як каже, «вибрала єси для береження твоєї ікони Пресвята Богомати».

Служба Матері Божій 

Неустанної Помочі

 (дане свято припадає у третю неділю після зіслання Святого Духа)

Устав:

Вечірня з литією: Слава святій..., Прийдіте поклонімся...,Пс. 103. Блажен муж.

На "Господи, взиваю я" 10  стихир: 4 стих. Воскр., 6 празника,  СН празника. Прокімен "Господь царює”, читання. Литія празника. Стиховня воскресна, СН празника. Тропар празника. Відпуст воскресний з поминанням празника.

Утреня: Тропар воскресний, СН празника. Сідальні воскресні. Полієлей, величання, 3 - ій  сідальний празника. Ангельський хор. Степенна чергового голосу. Прокімен, Євангеліє, стихира по Пс 50, Стихира - празника. Канон, на 9 п.-Чеснішу. Світильний воскресний, СН празника. На хвалітех: 3 стих. Воскресних і 3 стих. Празника. Сл. празника  Ін. Преблагословенна. По Вел. славословю: Тропар воскресний. Після відпусту СН стихира Євангельська. 

Стихири на "Господи взиваю я”:

(г. 6)       Вибрана Владичице і джерело Божої ласки!* Ось ми, зібравшись, припадаємо з вірою до Твого преславного образу,* званого Матірю Неустанної Помочі,* у Твоїй святині, де вірно Тебе почитають* і де Ти повсякчасно розділюєш свої благодаті*. Бережи ж неустанним Твоїм покровом діток Твоїх,*що віддали у Твої руки все своє життя* та співають Тобі:* Радуйся, благодатная, все уповання наше.

              Знав колись про Твою ікону якийсь купець на Кріті,* про той цінний жемчуг,* бо була красна і славилась чудами* насміливсь викрасти її з храму* та скривши в своєму судні плавав по морю безпечно.* А ми коли маємо Тебе у своєму серці Пренепорочна* мов дорогоцінний скарб* перепливаємо глибінь життя до вічного небесного Єрусалиму співаючи:* Радуйся благодатная все уповання наше.

              Бачимо ту непонятну мудрість Господнього Провидіння:*  бажаючи заховати від поган пречистий Твій образ Пренепорочная Діво,* Бог переніс його грабіжницькими руками до Рима,* щоби його піднести і прославити серед усіх народів* і вилляти через нього багатство ласк і милосердя* ради молитов Твоїх Богородице*  бо доторкаючися цього кивоту знаходимо не смерть а життя.* Ти ж єси Богородице правдивим одуховненим кивотом,* що хліб життя, невянучий цвіт і законодавця носиш на Твоїх руках.* Моли ж його за тих,* що визнають Тебе як Неустанну Поміч.

(г2)         Споглядаючи Твою ікону о Мати Божа* бачимо ангелів тримаючих оружя смерти Твого Сина.* Дитятко з остраху зжахнулось* і припало до Матері своєї шукаючи захисту,* а Ти смертним жахом пройнялась побачивши це* і обнявши дитятко ридала єси гірко:* як принесу я Тебе в жертву Сину мій,* чарівнокрасний, кращий за всіх людських синів?* як перенесу Твої страждання світечку мій солодкий?* як погою рани від ран Твоїх у душі моїй?*  но ради спасення світу вчини по Твоєму слову рабі Твоїй.* Виділи всі кінці землі страждання Твоє о многостраждальна Мати* зображене на цій іконі* гляділи та дивувались,* як Ти віддала в ціну неоціненного* щоб викупити дітей Твоіх із ворожої неволі.* Якими славними піснями виспівуватиму про Твою любов?* Як похвалю велич Твою у стражданні* Яких духовних квітів доберу,* щоб сипати на терневі стежини життя Твого.

              Проповідників богоносців* іменем Відкупляни* вибрала єси для береження Твоєї ікони, Пресвята Богомати* немов нове племя Арона.* Їм то поручив начальний Архієрей* проповідувати поміж народами Твою Неустанну Поміч кажучи*:”Хочу я щоб через вас ця ікона стала відома всьому світу”* і вони приносили її усюди де були.* Тим-то Божою Мудрістю прийшли вони і на нашу вкраїнську землю,* а з собою пренесли Тебе Божая Мати* як дорогоцінну скарбницю* і полинув наш люд в гарячій побожності до Твоєї Неустанної Помочі* дістаючи від Тебе обильно ласк.* Вони ідучи слідом свого       начальника Чину,* голоситимуть до кінця світу про Твою велич,* навчаючи всіх славити Тебе, як єдину всемірную Посередницю ласк* і через Тебе величати Бога.

              Якийсь чоловік* син вкраїнського люду* у своїх великих терпіннях* засумнівавшись негайно вдався до Тебе о скорая помічнице* і тут же знайшов розраду і поміч* тому-то з радістю взиває до всіх:* Прибігаймо до Неї всі, що потребуємо безнастанної помочі,* у Неї знайдемо ласки потрібні у нашому житті* силу до сповнення обовязків,* поборення спокус, несення хрестів.* Вона уділить нам останнього дару-ласки щасливої смерті,* що є вінцем усіх ласк,* і початком життя вічного.

Слава.: І нині:

(г4)         Невимовним Божим Промислом всепітая Володарко!* вибрана єси між жінками для спасення всього світу* бо в Тобі поклала Божа Мудрість джерела своїх благодатей* і перші проблиски спасенного сяйва* й милосердя потоки для грішників.* Тому приходимо до Тебе всіх Божих дарів причино* і припавши до Твоєї ікони молимось:* Мати Неустанної Помочі* не відкидай прохань поклонників Твоїх,* но визволи ласкаво від усякого лиха.

            Читання:        Приповідок 9, 1-11

                        Бутя 28, 10-17

                        Естер 7, 1-10

              Стихири на Литії:

(г1)         Множество ангелів* стоять при славному Твоєму престолі о благодатная* та співають невпинно: Радуйся* бо не знають як їм Тебе звеличати достойно* ані як надивуватись Твоїй красоті* ані налюбуватися Твоїм пречистим видом*. А ми зібравшись у стіп Твоєї ікони* у храмі де Тебе вірно почитають* підносимо наші очі з вірою* у предвічний терем промовляючи з ними:* Радуйся Мати Неустанної Помочі.

(г2)         Маючи як цінний жемчуг Твій образ о Божа Мати,* що прийшов із далекого Сходу,* вклоняємось Тобі мов ясній зірниці* мов вістунці Божого дня,* бо де тільки Ти появилась там приблизилось спасіння.* Тому кличемо до Тебе: Радуйся скрижале Божого милосердя,* манно солодша від меду,*  семираменний світильнику, що освічуєш усіх.* Радуйся образе сотворений рукою на взір несотвореного Божого сяєва,* оживляючий променю безконечного життя.

(г4)         Засяяв ген далеко на Схід і Захід* на Південь і Північ Твій чудотворний образ Преблагословенная Царице* із прибраного верха Есквілину,* від нового Єрусалиму  всюди почитаний,* щоби зібрати в одно всюди розсіяних по світу дітей Твоїх* порізнених братів мов яснії зорі у Царство Христове* близько Твого серця о добрая Мати* бо Тобі усе можливе* чи на небі , чи на землі* навернення грішників чи уздоровлення недужих.* Бо як будучи слугою і створінням* упокорилася єси більше усіх,* так молитвами Твоїми Ти знеслась вище всякої сили та власти* Ти зранила серце Твого жениха жено невісто,* що нічого не може відмовити Твому проханню,* тому-то очі наші звернені на Тебе, Госпоже Владичице* поки щедро не обділиш нас небесними дарами.

(г5)         Слава і нині:

              Вельми великою красою прикрасив Тебе Бог* бо в Тебе на руках світло народів* Ти єдине в Його світі уповання христіянам* помічниця тих, що в нужді і скорботах,* і пристань тих, що трудяться на морю.* Тож моли, щоб визволилися від напастей ми,* що з любовю оспівуємо Твій святий празник.              

              Стихири на стиховні:       воскресні

(г2)         Слава і нині: Очистивши наші помисли і розум* і ми з ангелами світло торжествуймо* співаючи Діві й Матері всіх царя Христа Бога нашого* Давидів псалом:* воскресни Господи до Твого відпочинку* Ти і кивот святині Твоєї* бо Ти прикрасив її Владико, як чудову палату* і дав ЇЇ своєму народові,* щоб ЇЇ молитвами немов владною силою* провадити його й охороняти від супротивників .              

              На благословення хлібів тропар              

(г7)         Богомати і Діво,* Твою славу величаємо,* Твоєї помочі благаємо,* Твій чудотворний образ почитаємо,* Ти мати благодати,* Ти надія світу,* нашими молитвами не погорди в наших нуждах,* і від всіх бід Ти нас увільни. 

На Утрені

Величання: 

              Величаємо Тебе Пресвята Мати Неустанної Помочі,* і святкуємо Твій святий Празник,* бо Ти за нас до Христа завжди молишся.

              Стихи:           Помяну імя Твоє* у всякім роді і роді.

                        Слухай дочко і споглянь* і прихили ухо Твоє.

                        Преславні речі говорять* про Тебе місто Боже.

              Слава і нині:

                        Алилуя, алилуя, алилуя Слава Тобі Боже        (3р)

(г2)         Сідальний    Тебе, на яку ждали всі народи, *благословенну між женами і від віків обіцяну та назначену,* Пречисту Матір і єдину пренепорочну,* початок і джерело всіх чудес* маючи Тебе всепітая радується Тобою все створіння* співаючи алилуя.

              Степенна-    чергового голосу

              Прокімен г. 4:

              Помяну імя Твоє* у всякім роді і роді.

Стих: Відкрию уста мої і Духом натхнений промовлю слово Цариці Матері.

              Євангелія: Лк.: 1,39-49.

              Після Пс. 50

(г6)         Стихира.      Виховницю і матір душ наших,* прославляємо Тебе Богоневістная Діво.* Ти зродила нас умно в любові Святого Духа* й кормиш неустанно сяйвом його,* справляючи на путь усіх чеснот,* всемірная заступнице* і начеркуєш образ первородного в душах діток Твоїх*, що славлятьТебе.

КАНОН

Пісня 9

(г4)         Ірмос            Всі земляни хай ликують просвічені духом.* Нехай торжествує єство безтілесних умів* почитаючи священне торжество Богоматері і хай кличе:* Радуйся Всеблаженная Богородице чиста Вседіво!

              Стих: Пресвятая Богородице спаси нас

              Славні речі були сказані про Тебе місто Боже,* бо з Тебе народився той,* хто вічно царює над небесними і земними* і перевів Тебе із землі на небо*.Тож молися йому безнастанно за тих, що почитають Твій святий празник,* яким ми Тебе величаємо.

              Стих: Пресвятая Богородице спаси нас

              Ангельський привіт співаємо Тобі,* Богом вибрана Діво* Радуйся бо Ти Адама знову запровадила в рай* Радуйся бо Ти своїм іменем демонів проганяєш* Радуйся надіє христіян* Радуйся освято душ* Радуйся благодатная все упованіє наше.

Слава і нині:  Згадай нас Владичице Мати Неустанної помочі, у своїх молитвах,* щоб ми не загинули задля наших великих гріхів.* Захорони нас від усякого лиха і лютих напастей* бо на Тебе покладаємо надію і спасемося.

              Заспів: Величай душе моя* Пресвяту Богородицю Неустанну Поміч.

              Катавасія: Всі земляни

              Світильний - воскресний

СТИХИРИ НА ПСАЛЬМІ ПОХВАЛЬНІМ

(г1)         Дивну скалу спасення,* як колись Ізраїлеві,* дав Ти нам предобрий Владико, слугам Твоїм,* що погибають у пустині життя,* образ Твоєї Матері.* Як приходимо до нього з упованням* черпаємо чудесний напій* Твоєї пребагатої милости. (2р)

              Сила  вишнього вийшовши від Тебе захисте Бога,* зявилась на всякому місці де почитається Твій дорогоцінний образ.* Всякий хто тільки приходить до Тебе,* недужий знаходить здоровя , терплячий розраду,* той хто в пітьмі-прозріння душі та тіла,* бо Ти  зранюєш всіх своєю благістю* щоби пригорнути до свого Матернього серця,* та повести до того сяєва,* що не вечоріє ніколи.

(г8)         Слава: Усі покоління, що звуть Тебе благословенною,* преславний тереме Духа і Діво кращая за всіх,* находять у Тобі нехибну путь спасення.* Тому і нас пригорни до Своєї любові,* щоб ми сповнились ради Тебе Божого величчя* і завжди славили Тебе.

              І нині: Преблагословенна....

Кінець і Богу слава 

(Службу цю з творів Отців наших, на славу Владичиці нашої Неустанної Помочі уложив бр. Євген Задорожний ЧНІ, у місяці червні, року Божого 1996, у Кохавині-Тернополі)

Переглядів: 1230 | Додав: Церква | Рейтинг: 5.0/2