П`ятниця, 29.03.2024, 11:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Фото
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Жовтень » 30 » 100 - ліття служіння монахів-редемптористів в Україні
00:05
100 - ліття служіння монахів-редемптористів в Україні
Слово на святкуванні в Ковельській ,,Просвіті’’ :
1025 - ліття Хрещення Руси-України
та 100 - ліття служіння монахів-редемптористів в Україні 
Слава Ісусу Христу!
Цим християнським привітом Вітаю вас: преподобні і всесвітліші Отці, преподобні брати і сестри в монашесві, вельмишановні представники місцевої влади.., жителі та гості нашого міста Ковеля., дорогі в Христі  брати і сестри, учасники наших ювілейних святкувань!

Ми,тут зібрані, і вірні УГКЦ, і ті які належать до інших українських  християнських Церков, святкуємо в цьому році ювілейну пам’ять дарування нам світла єдиної Христової віри. Цим відзначенням вшановуємо великі Божі діла, які сталися на нашій землі 1025 років тому. Тоді за сприяння святого рівноапостольного князя Володимира у водах Дніпра охрестилися наші предки. Діянням благодаті Святого Духа, Бог-Отець усиновив наш  український народ, назвав його своїм «сином улюбленим» і повів у майбутнє, як колись провадив Божий народ Старого Завіту до Обіцяної землі.

Хрещення у водах Дніпра, подібно до Ісусового Хрещення в Йордані, знаменувало новий етап духовного зростання нашого народу у світлі науки Христа: Христос  став для нас «Дорогою, Правдою і Життям» (пор. Ів. 14, 6). Ця подія зумовила також великий цивілізаційний поступ нашого народу, який увійшов у коло інших європейських християнських народів.

Хрещення стало «весною нашого народу», сповнюючи національний організм духом воскреслого Христа. Наші предки, немов зі сну, пробудилися, з неволі рабів гріха  до свободи дітей Божих (пор. Рим. 8, 21). Будучи охрещеними «в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа», вони стали «одним Божим народом на київських горах», об’єднаним в єдиній, святій, соборній і апостольській Церкві. Тому наша УГКЦерква-мучениця є прямою спадкоємицею Церкви Володимирового Хрещення, що зуміла протягом історії зберегти спадок неподіленого християнства першого тисячоліття та була, є і завжди буде душею українського  народу.

Зрікшись диявола і всієї його гордині через  хрещальні  обітниці, наші предки з’єдналися з Христом і одне з одним. В основу свого національного і державного буття вони поклали Божий Закон, який сформував моральні підстави княжої Держави Руси-України. Божа Премудрість засяяла на київських горах, збудувавши собі дім у храмі Святої Софії в стольному Києві та проявивши свою благодатну дію в подвижницькому житті преподобних  Антонія і Теодосія  та інших… києво-печерських чудотворців, а відтак – тисяч святих і праведних, що їх дала українська земля аж до новомучеників ХХ століття. Так поступово будувався на нашій землі християнський, український світ, а Лик Христа «печаттю дару Святого Духа» викарбувався на гранях нашої національної культури.

До духовного формування і будівництва Українського Народу і Церкви доклалися, зачинаючи від 1913 року і члени місійного Чину Найсвятішого Ізвавителя чи Відкупителя  з лат..,, Редемптористи ’’, який заснований в 1732 р. молодим неаполітанським адвокатом і священиком-місіонарем Альфонсом-Марією де Лігуорі. На наші землі ці ревні монахи-місіонарі прийшли 100 років тому, - через старання сл.Б.митр.Андрея Шептицького та геройську посвяту.. бельгійських редемптористів: о. Ахіля де Ляре,.

о. Йосифа Схрейверса та його співбратів.

Від часу заснування місійного Чину Редемптористів, ці монаші спільноти поширилися у 80  країнах світу, в яких співбрати служатьть людям Божим словом, всякою духовною послугою, ділять разом з убогими їхні духовні та матеріяльні потреби і нужди, а усій Церкві пригадують, що „Христос об'являє себе світові передовсім на обличчі своїх найбільше опущених-потребуючих  братів і сестер'’ (о. N. Londoco).

Церква неодноразово підкреслювала цінність того дару, яким є для спільноти вірних Церкви, Згромадження Редемптористів. А найкращим доказом доцінення апостольської праці місіонерів Чину Найсвятішого Ізбавителя, -  є визнання Церквою святості численних наших співбратів… Вони неначе зорі вказують нам дорогу на шляхах чернечого служіння та - кожен в собі притаманний спосіб, але „згідно дару того самого Духа" (nop. 1 Кор. 12,4-8), - відображають характерні прикмети редемптористської харизми:

Для нас, українських духовних синів св. Альфонса, сьогодні вже 281 річниця заснування цього Згромадження, є гарною нагодою подякувати Богові за заснування нашої Львівської-Української Провінції тому 100-ліття , нагодою  прославити Його за силу й ревність, якими наділяв наших великих попередників, котрі серед жахливих переслідувань не відступили від Христа та залишились вірними своєму чернечому і місіонерському покликанню аж до смерті. Блаженні священномученики Миколай Чарнецький, Василь Величковський, Іван Зятик та Зеновій Ковалик і інші…своїм свідоцтвом та своєю вірністю закликають нас не шкодувати сил і свого власного життя для Божої справи.. „ Вони йшли за Добрим Пастирем аж до кінця" (Іван Павло II) і нам залишили у спадок світлий приклад своєї геройської посвяти.

Єднаюся  сьогодні з усіма Вами, дорогі співучасники наших святкувань, та поручаю цей наш спільний духовно-мистецький Ювілейний захід, який, сподіваюся,  послужить  ділу нашого духовного збагачення і освячення, -  під люблячий покров Пресвятої Богородиці Неустанної Помочі, благаючи також  заступництва наших Святих і Блаженних співбратів і сестер у Христі Господі.

Розпочнемо нашу духовно-мистецьку частину вечора молитвою ,, Царю Небесний ’’, і передамо естафету духовного слова і пісні нашим учасникам. Першими поставлять виставу про Хрещення Руси-України парафіяни храму блж. Миколая Чарнецького м. Ковеля, а відтак  духовний концерт продовжить монашество, брати-семінаристи, сестри-редемптористки та талановиті  миряни. Хай благословить і щастить нам Бог.

Переглядів: 1005 | Додав: Церква | Рейтинг: 5.0/2