Четвер, 28.03.2024, 16:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Фото
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Жовтень » 17 » Свято Покрови Матері Божої у нашій парафії. Освячення ікони Покров Дітей.
20:38
Свято Покрови Матері Божої у нашій парафії. Освячення ікони Покров Дітей.
Наша парафія має два празники – Покрови Матері Божої і Блаж. Миколая Чарнецького. У Ковелі греко-католицька парафія відновила свою діяльність на Покрови 1996 року і довший час нашим праздничним днем було Свято Покрови. Згодом коли був проголошений Блаженним Миколай Чарнецький наша парафія прийняла назву Блаженного Миколая Чарнецького.
До нас на Свято Покрови прибув декан Володимирського деканату, Луцького екзархату, отець Володимир Кметь, який і очолив святкову Літургію. Також прийшов отець Ростислав Дідух із Православної Церкви. Після Літургії відбувся чин освячення нової Ікони Покрови Матері Божої написану для нашого храму іконописецею зі Львова п. Надією Купчак. Ікона є особливою тим, що на ній бачимо багато дітей і має назву – Покров Дітей.
 
Ідея написання цієї ікони зродилася у нас давно, ще від того часу, як ми дізнались, що на місці, яке нам виділила міська влада для будівництва храму, колись знаходився пологовий будинок. Тут народилися тисячі ковельчан. Згодом коли його перенесли в іншу будівлю, тут була гінекологія, а фактично-місце вчинення абортів, вбивства ненароджених дітей. Дивне поєднання життя і смерті в одному місці. Ми бажали вшанувати всіх ненароджених дітей. Це місце маленьких мучеників. І так, як колись храми будувалися на гробах мучеників так і тут Боже Провидіння розпорядилось, щоб на місці мучеництва маленьких дітей повстав храм Божий. Блаженний Миколай Чарнецький не випадково вибрав саме це місце для свого храму. На цю ікону чекали і діти, які перейшли у вічність і бажали б бути згаданими і їх батьки.
 
Також ми бажали, щоб на іконі були представлені і інші діти, які перетерпіли страждання у своєму короткому житті. Наша іконописця п. Надія відчитала наш задум і Господь допоміг їй втілити це в іконі. Ікона є унікальною і поки що єдиною.
 
Поглянемо на ікону. На ній зображена Пресвята Богородиця в небесній славі, яка покриває своїм покровом різні категорії дітей, які пережили страждання і перейшли у вічність, як мученики. Шість категорій дітей представляють основні трагедії – драми у житті цих дітей.
 
В першому ряді знаходяться діти убієнні в утробі своїх матерів, про що ми вже вище говорили. Не для того, щоб когось засудити, а навпаки, щоб допомогти знайти душевний спокій. Тепер можна прийти і помолитися за своїх ненароджених діточок. З різних причин у житті багатьох родин увійшла трагедія вбивства ненародженої дитини. Ми знаємо, що душі їх живі і є в руці Божій. Тепер цих дітей можна перепросити, за них і до них можна помолитися, щоб попросити прощення, допомоги. Господь Милосердний, якому поручаємо долі цих дітей і їх матерів, родин, через Серце Богородиці. Господь прощає нам наші гріхи і помилки та лікує своєю благодаттю наші зранені серця.
 
В другому ряді знаходяться діти, які стали жертвами Чорнобильського лиха. Ця техногенна катастрофа принесла багато страждань невинним дітям. Тисячі з них померли внаслідок опромінення радіацією. Вони мовчазно взивають до покаяння і навернення за гріховне відношення до природи, до Божих дарів, які мають нам бути на добро. Вони ніби питають нас, доки ми думатимемо лише за сьогоднішній день, безвідповідально ставитимемось до природи, яку Господь доручив людині для піклування.
 
У третьому лику знаходяться діти, які постраждали від Голодоморів в Україні. Тепер ми знаємо про жахливі терпіння дітей від цього спланованого вбивства людей голодом. По-особливому голодомор переживали діти. Їхні страждання не були порожніми. Вони становлять значну і могутню частину у «небесній Україні», є покровителями і молільниками за наш народ, за нашу батьківщину. З ними страждав Христос і Богородиця.
 
Наступний ряд це діти покинуті своїми батьками. Померлі від болю забуття татом і мамою. У сиротинцях, інтернатах, на вулицях, на смітниках, в підвалах будинків, в психоневродиспенсерах, в трудколоніях - голодні, замерзлі, обдурені, скривджені іншими несуть свій хрест страждання хрест життя. Не раз в тяжких хвилинах забуття і непотрібства наклали на себе руки. Вони пригорнені до Серця Божої Матері, до якої можна віднести слова пророка Єремії: «Навіть якщо б твоя мати тебе залишила, я тебе не залишу». Діти покинуті батьками …
 
Наступний лик представляє дітей убієнних Іродом. Це діточки замучені заради Ісуса. Вони неначе прикрили собою Богомладенця Ісуса. Своєю жертвою допомогли Преч Діві Марії врятувати Дитя – Ісус і всі душі, які мали стати спасенними через прихід Сина Божого. Останній ряд дітей під Покровом Богородиці - це діти, які померли від найтяжчої недуги нашого часу - від онкозахворювань. Неймовірні страждання переносять такі діти, зі спокоєм з вірою, без нарікань приймаючи свою хворобу. Засинаючи у Бозі вмирають в обіймах Богородиці. Між ними бачимо одного хлопчика, вже досить відомого в Україні через його приклад у стражданні і віру в Євхаристійного Ісуса, звідки він черпав сили до знесення свого хреста. Його ім’я Славчик Сухоребський. На нього з протилежної сторони показує дівчинка рукою.
 
Всі діти на іконі зображені із хрестом в руках, що означає що вони є мучениками. Сміло можемо сказати, що нова ікона Покров Дітей є унікальною і є величним Божим даром для нас.
Переглядів: 3957 | Додав: Церква | Рейтинг: 2.7/3