П`ятниця, 19.04.2024, 14:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Фото
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Квітень » 7 » Блаженніший Святослав: духовний і земний
21:31
Блаженніший Святослав: духовний і земний

Приїзд до Ковеля високопоставленої особи –завжди подія. Але коли в місто прибуває Глава Церкви, то ця подія наповнюється особливим змістом. Люди чекають чогось важливого, незвичайного. Віруючі хочуть бачити диво.

Для тих, хто зібрався біля храму Миколая Чарнецького  минулої суботи, диво таки сталося. Похмурий, холодний і сірий ранок при під'їзді Блаженнішого Святослава раптом прояснів, потеплішав, а з-за хмар на присутніх впали лагідні промені Сонця.

Глава УГКЦ скромно вийшов з "некрутої" автівки, і його зустріли хлібом сіллю милі ковельчанки. Очільники влади: міської – Олег Кіндер і районної – Петро Якубук та Сергій Матяшук промовили теплі вітальні слова.

Гарно у вітання вписався вінок поетичних рядків Ольги Полухтович.

Настоятель церкви Миколая Чарнецького о. Петро запросив гостей до храму. Урочисто залунала музика дзвонів.

Молитовний зал переповнений. Немає місця і на балконах, що біля хорів.

Віруючі хочуть бачити все. І вони бачать ще одне диво: Блаженніший Святослав напрочуд доступний, простий і добрий. Виникає атмосфера довіри – всі хочуть чути шановного Владику.

Блаженніший дякує ковельчанам за зворушливу зустріч. Наголошує, що влада, яка зустрічала його, є з народом, а значить – має майбутнє.

– Українці втомилися від роз'єднання церков і політиків. У Христа немає православних чи католиків – у нього всі улюблені діти, – наголошує він. – Гріх найбільше роз'єднує людину з Богом. І немає на Землі лікаря, що б вилікував цю хворобу. Проказу гріха виліковує тільки Бог  і віра.

Блаженніший Святослав – мудрий і щирий у своїй проповіді, але в спілкування з громадою вкладає  мажорні нотки:

– Ви знаєте, що отець Петро мені колись подарував? Компас! Сказав, щоб я,  поїздивши по світу, обов'язково повернувся  в Україну. І цей символічний компас вказав мені правильний шлях, і я сьогодні з вами у Ковелі.

Відчувається, що Владика цінує стару дружбу, а тому пообіцяв побувати в ковельській обителі Миколая Чарнецького з неофіційним дружнім візитом.

– Ваше Блаженство, як Ви стали на шлях служіння Богу? – запитую я на символічній прес-конференції у храмі.

– Людина сама не обирає дороги. На служіння покликав мене Господь.

Відповідаючи на запитання щодо ставлення до посту, Блаженніший наголосив, що головне не у споживанні тієї чи іншої їжі, а в очищенні душі.

Проте найбільше людина пізнається в невимушеному спілкуванні. Скромна, пісна трапеза перетворилася в цікаву бесіду Владики і священиків. Якраз тут відчувалась не просто мудрість, а позиція відповідального релігійного і державного  діяча сучасності з глибоким розумінням історичних подій та сьогодення.

Приємно було відчувати, що позиція Блаженнішого і православних священиків Київського патріархату, зокрема декана  Ковельського деканату УПЦ КП отця Анатолія, у більшості питань співпадала.

Час невпинно летить. І ось уже Патріарха Святослава зустрічають в Колодяжненському музеї-садибі Лесі Українки. Заступник голови райдержадміністрації Андрій Мигуля промовляє щирі вітальні слова. 

Знаково, що з ним – заступник міського голови Ігор Прокопів. Вірші, квіти, вітання зворушують. Завідуюча  музеєм, Заслужений працівник культури України Віра Комзюк знайомить високого гостя з життям Лесі Українки та родини Косачів, проводить екскурсію у "білому" і "сірому" будиночках.

Продовжує екскурсію Марія Чашук. Її розповідь, мов повноводна ріка, плавно перетікає в русло релігійності, європейськості та українства Лесі Українки і Олени Пчілки.

– Ви стільки відкрили цікавого і нового! Це незабутня для мене духовна подорож з Лесею Українкою, – щиро подякував Блаженніший Святослав.

В конференц-залі музею на високого гостя чекали члени Ковельської філії "Союзу Українок". Галина Голубович від імені організації подарувала книгу про життя Лесі Українки. Алла Полякова розказала про діяльність "Союзу Українок" на Ковельщині. Цікаво, що рушник, на якому дарували коровай, вишитий "союзянкою" Ніною Габрилевич.

Розмова була невимушена та ще й прихорошена піснями й віршами у виконанні Андрія Мигулі та Оксани Мулярчук. А пісню "Волинь моя" співали всім залом.

Спілкування, аура доброзичливості таки розчулили Главу Греко-католицької Церкви. Він вже не поспішає до Луцька, а розповідає присутнім про своє життя і  непростий жертовний шлях душпастиря.

Хоч-не-хоч, а розмова повертається до проблем українства, єдиної помісної церкви і духовності.

Багато вражень лишилось поза цим репортажем. Всім, хто брав участь у підготовці й проведенні історичної зустрічі, потрібно подякувати  і молитися до Богородиці, щоб Божа Благодать була над всіма  ковельчанами.

Особливої шани заслуговують ієромонахи монастиря редемптористів о. Петро, о. Євген, о. Леонід, які зробили все, щоб зустріч відбулася на високому організаційному й духовному рівні. Зворушили владику вітання піснями й віршами діток під керівництвом прихожанки Ольги Полухтович.

Хочеться звернути увагу на ще одну цікаву  деталь з цього історичного спілкування. Блаженніший Святослав розказав, що в музеї Ольги Богомолець він бачив ікону з Буковини, на якій при народженні дитини перерізали пуповину. Тобто дитина відлучається від матері, але залишається під опікою Бога у святості.

А чи не знакове, величне діється щось і з нами? Ми відрізали свою пуповину від великої імперії. А щоб зберегти  ідентичність, унікальність, маємо велику енергію святості, сили і духу від віри Христової.

А як діяти і жити, щоб зберегти Україну, вказує своїм життєвим прикладом Блаженніший Святослав.

Анатолій СЕМЕНЮК.

Фото Мирослава ДАНИЛЮКА.

Переглядів: 833 | Додав: Церква | Рейтинг: 0.0/0